top of page
Search
Writer's pictureגיא בכר

מה מילואימניקים משוחררים צריכים?

Updated: Feb 6

מאת מילואימניק משוחרר

אנשי ונשות מילואים מסיימים בימים אלה את שירות המילואים שלהם במסגרת מלחמת "חרבות ברזל", וכעת הם מתחילים את תהליך החזרה וההסתגלות שלהם לחיים האזרחיים. מה הם צריכים?

איך אפשר לעזור להם? מה נוכל לעשות כדי שיתחזקו ויתגברו על המעבר המורכב והלא פשוט הזה?

 

בשלוש מילים? זמן, גמישות והבנה.

בקצת יותר מילים... הימים והשבועות הראשונים עשויים להיות מורכבים ומאוד לא פשוטים.

הם עדיין דרוכים מאוד, הרגשות נחווים בעוצמה גבוהה, הקשב והריכוז נמוכים מאוד וכל דבר מקבל משמעות מאוד גדולה. יש להם מצד אחד רצון מאוד גדול לחזור לשגרה, דבר שיכול כשלעצמו לייצר לחץ ועומס, ומצד שני הם מתמודדים עם מעין "שיבושים" ו"ניתוקים קלים" בעיקר באינטראקציות חברתיות, שגוברים ככל שעולה מספר האנשים. זאת משום שעיבוד החוויות והחזרה לשגרה "זוללים" מהם עוד זמן ומשאבים. לחץ ועומס ממקום העבודה עלולים לפגוע מאוד בתהליך ולעכב אותו.

 

עוד לפני שהם חוזרים לעבודה עם האתגרים האלו, הם חוזרים הביתה, למשפחה ולחברים. ברוב המקרים הם השאירו מאחור אנשים שזקוקים לתמיכה שלהם. החזרה הביתה מלווה ברגעי אושר אמנם, אך גם בלא מעט קשיים ואתגרים. במהלך תקופת המילואים וברגעים הקשים שהם חוו, הם חיכו מאוד לחזור הביתה והייתה להם ציפייה מסוימת, מצד שני, המשפחה שנשארה בבית גם חיכתה שהם יחזרו ולהם הייתה ציפייה אחרת. 

 

אז מה כן רצוי וכדאי לעשות? הרבה לברר איתם, לשאול מה הם צריכים? אפשר לוותר על שיחות "מסדרון" ושאלות גנריות שיגררו תשובות גנריות, להכיר תודה ולהביע הערכה. הרבה יותר מועיל יהיה להניח הצעה פתוחה לשיחה ולעזרה בהתאקלמות. על המנהל הישיר לקיים שיחה אישית עם העובד, להתחיל במה שלומך ואיך בבית? וכן לקיים שיחות נוספות במהלך השבועות הקרובים. תבהירו להם שהם חלק בלתי נפרד מהצוות/ מהחברה וכמה טוב שהם חזרו. 

 

יש צורך בהרבה גמישות, ככל שניתן. חלק יזדקקו לזה יותר וחלק פחות. כמו לבחור לעצמם את המשימות (לרוב עדיף משימות פשוטות יותר וקצרות מועד), לחזור בקצב שלהם, או להתחיל בלהגיע להתעדכן ולהצטרף לפגישות שמעניינות אותם. לחלק יכול מאוד לעזור אם הם יבצעו את המשימות שבחרו עם עוד מישהו ולא לבד, זאת על מנת להגביר את המחויבות ההנאה וההנעה. בנוסף, גמישות עם ימי חופש/מחלה גם יקלו עליהם מאוד. בימים בהם הם זקוקים לעוד יום חופש או מחלה, ניתן לחבר אותם יותר לפן החברתי ולאפשר להם להצטרף לפגישות צוות יומיות/שבועיות, על מנת להכניס אותם בהדרגה לעניינים. 

 

כמובן שהמצב שונה בין כל חייל וחיילת מילואים שחוזרים הביתה. את תהליך החזרה מומלץ לעשות ביחד איתם משתי סיבות. אחת, כדי שבסופו של דבר הוא יהיה תהליך מכבד, מתאים ומוצלח עבורם והמשוחררים יחזרו להיות עובדים מועילים לחברה. סיבה שנייה, כי מגיע להם וזה המעט שנוכל לעשות בשבילם בחזרה.

תנו להם זמן.

72 views0 comments

Recent Posts

See All

מודל גש"ר מאח"ד/ basic ph

מודל החוסן גש"ר מאח"ד (באנגלית basic ph) , אשר פותח ע"י פרופ' מולי להד וד"ר עופרה איילון, התבסס על תצפיות, מחקר וניתוח דרכי ההתמודדות...

הימנעות מול קבלת החלטה

זה קורה לכולנו… בעבודה ובבית, עם חברים ואולי גם עם איזה חלום נחשק. אנו נאלצים להתמודד עם מצבים שונים ואנחנו מרגישים שהיה לנו הרבה יותר קל...

Comments


bottom of page