מאת: גיא בכר
לחץ ושחיקה בעבודה הינן תופעות שכיחות, אשר הוכרו בשנת 2019, כגורם לתחלואה על ידי ארגון הבריאות העולמי. מדובר בתופעה שהפכה למגיפה של ממש, שרק מתעצמת משנה לשנה, ומשפיעה על מצב הרוח, על הבריאות, על התפוקה בעבודה ועל התפקוד מחוצה לה. בתקופה האחרונה, חווינו כולנו שינויים מבניים וארגוניים, ואתגרים רבים הן בחיים האישיים והן בעולם העבודה.
הדרך היעילה ביותר להתמודד עם לחץ ושחיקה היא על ידי מניעה. חוסן נפשי או עמידות נפשית, הם מונחים המתארים יכולת פסיכולוגית חיובית להתמודד עם מצבי דחק ומשבר. הם מאפשרים יכולת הסתגלות לנסיבות החיים, שנגרמו בעקבות מצבים אלו, התאוששות וחזרה מהירה לתפקוד לאחר המשבר או הקושי. באמצעות זיהוי השימוש במשאבים הנגישים לנו (לפי ניסיון החיים האישי) והרחבתם, תוך התמודדות עם מצבי לחץ, היכרות ולמידה של משאבים פוטנציאליים נוספים וניתוח התגובות ודרכי ההתמודדות שלנו, ייטבו סיכויינו להשיג שליטה במצב מעורר לחץ ודחק.
לספורט האתגרי בכלל, ולטיפוס והסנפלינג בפרט יתרונות רבים כגון פיתוח תחושת מסוגלות, עלייה בהערכה עצמית, תחושת שליטה פיזית ונפשית, לקיחת אחריות, שיפור ביצועים קוגניטיביים, כישורים חברתיים ואף הפחתה בתחושות חרדה ודיכאון. מעל לכל, יתרון ענפי הטיפוס והסנפלינג הוא שהם מובילים אותנו מעצם טבעם להתמודדות עם מצבי לחץ מאתגרים במיוחד הדורשים חוסן ומשאבים מנטליים. דרך ההתמודדות במצבי לחץ מונחים אלו, נתבונן על ההתמודדות שלנו במצבים מאתגרים ובמצבי לחץ בחיינו.
כאשר אנו עומדים על שפת המצוק, לוקחים שתי נשימות, נשענים לאחור ונותנים לתחושות המתעוררות להציף אותנו. אנו ניבחן, מה עוזר לנו במצבי לחץ, ואילו משאבים יש ביכולתנו לגייס על מנת לצלוח מצב לחץ זה. האם יש משהו שאנחנו רוצים או צריכים לבקש מהמנחה או מהצוות שלנו על מנת להצליח? ובסיטואציה הזו טבעי והגיוני שנפחד ונרגיש מתוחים. השלב העיקרי בסיטואציה הוא ההתמודדות עם המצב וקבלת ההחלטה מתוך ההתמודדות עם החוויה, ולא לפעול מתוך הימנעות (גם מי שבסוף יחליט לא לגלוש בסנפלינג).
בטיפוס, נעמוד על החשיבות של תכנון דרכי הפעולה, קבלת ההחלטה, ועל השימוש ביצירתיות. ייתכן אף שנאלץ לתכנן תוכנית חדשה תוך כדי הקושי הפיזי וההתמודדות עם הלחץ שבנפילה. נבחן את היחסים עם השותף שמאבטח אותי, האם אני סומך עליו? האם אני משליך עליו את הקושי שלי? מחקרים שונים מראים שאותם חברים בארגון שיש להם רשת קשרים חזקה, הם אלו שמגלים חוסן גבוה יותר בהתמודדותם עם קשיים.אנשים ברשת הקשרים הארגונית שלנו עוזרים לנו לצחוק על קשיים, מזדהים איתנו ובכך יוצרים תחושה שהקושי הוא נורמלי.
חשוב להיות מודעים לכך שכל אחד ואחת מאיתנו קיבל ורכש משאבים מסוימים במהלך החיים ולכל אחד ואחת יש צירוף שונה של משאבים. לרוב, אנו לא יודעים בבהירות מהם המשאבים שלנו ועוד פחות יודעים לגשת אליהם בשעת משבר. ננתח מה הם הערוצים והמשאבים האישיים והצוותיים ואילו משאבים נוספים אנו יכולים לזקוף לרשותנו, מה הן החוזקות של כל פרט בצוות ומהן החוזקות של הצוות כיחידה. באמצעות השיתוף בקשיים שאנו מתמודדים איתם ביום יום, החוויה הייחודית בהתמודדות עם מצב לחץ, והעיבוד בעזרת גישת גש"ר מאח"ד (מולי להד, 1999), מקנה הסדנה כלים להתמודדות עם מצבי לחץ ואתגר, מעצימה את רשת הקשרים שלנו בארגון ואת החוסן האישי והצוותי.
Comments